Vergadering : Gemeenteraad (Besluitvormend), 08 februari 2022 19:30:00
Algemene vergader informatie
Opties bij deze vergadering
(1)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
U bent van harte uitgenodigd voor de openbare besluitvormende raadsvergadering. Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal. Door de anderhalve meter maatregel is publiek nog niet toegestaan in de raadzaal. De vergadering is te volgen via gemeenteraad.veldhoven.nl en Omroep Veldhoven. Tijdens de raadsvergadering worden audio- en video-opnames gemaakt die rechtstreeks worden uitgezonden en beschikbaar blijven via het openbare raadsinformatiesysteem. Voorzitter: Marcel Delhez Griffier: Godfried Wasser
-
Elk raadslid kan schriftelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De regels hierover zijn opgenomen in artikel 42 van het Reglement van orde van de raad. Zodra de vragen door het college van burgemeester en wethouders zijn beantwoord, worden de vragen en de antwoordbrief geagendeerd in de eerstvolgende raadsvergadering.
-
-
-
Het spreekrecht staat open op (sterk) gewijzigde en geagendeerde (raads-)voorstellen. U kunt zich tot 48 uur voorafgaand aan de vergadering aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht via e-mail Griffie@veldhoven.nl of telefoonnummer 14 040. De spreektijd per inspreker is afhankelijk van het totaal aantal insprekers, maar bedraagt maximaal 5 minuten.
-
Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) en de huidige Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs uit 2015 zijn het kader voor onderwijshuisvesting in Veldhoven. De voorliggende verordening is gebaseerd op de verordening uit 2015 en hieraan zijn toevoegingen gedaan om de relatie tussen het IHP en de verordening vast te stellen. Daarnaast is een aantal verbetervoorstellen van de VNG overgenomen.
-
Het nu voorliggende Afsprakenkader is een actualisatie van het in 2017 vastgestelde Afsprakenkader Wonen. Het kader geeft aan hoe de 9 gemeenten omgaan met de afstemming van woningbouwplannen en het biedt de kwantitatieve en kwalitatieve kaders voor de komende jaren.
-
De GGD heeft voor 2022 een begrotingswijziging opgesteld. De 21 gemeenteraden wordt gevraagd hierop hun zienswijze kenbaar te maken. De wijziging leidt tot een ophoging van de inwonerbijdrage in 2022. Het Rijksvaccinatieprogramma leidt tot meer werkzaamheden en kosten bij de GGD. Voor de uitbreiding ontvangen gemeenten middelen in het gemeentefonds. Voorgesteld wordt om geen zienswijze uit te brengen en in te stemmen met de begrotingswijziging.
Vergaderstukken
-
Gemeenten zijn sinds 2015 vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het bieden van beschermd wonen, begeleiding en ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Momenteel is Eindhoven als centrumgemeente nog (financieel) verantwoordelijk voor het organiseren van Beschermd Wonen voor de hele regio. Dit verandert vanaf 1 januari 2023. Ter voorbereiding op de doordecentralisatie hebben de regiogemeenten een gezamenlijke regiovisie opgesteld die nu ter vaststelling voorligt.
Vergaderstukken
-
De MRE heeft de gemeenteraden gevraagd om een reactie op het concept ambitiedocument 'Balans in groei vanuit economische kwaliteit'. De gemeenteraad wordt voorgesteld via bijgaand brief te reageren, waarin wordt voorgesteld om uitgewerkte groeiscenario's voor de regio op te nemen in het samenwerkingsakkoord en om focus en concreetheid aan te brengen in het begrip brede welvaart. De MRE vraagt de reactie expliciet aan de gemeenteraad. Om de rol als gemeenteraad op het gebied van regionale samenwerking goed te kunnen invullen, komt dit voorstel van raadsleden dhr. Van Daele en dhr. Bolsius aan de gemeenteraad.
Vergaderstukken
-
Gemeenteraden kunnen een zienswijze geven op het werkprogramma van de MRE. Voorgesteld wordt om in de zienswijze aan te geven dat Veldhoven graag ziet dat er scenario's worden uitgewerkt over de groei van de regio. Ook wordt gevraagd om binnen mobiliteit in te zetten op gedragsverandering. Tot slot wordt gevraagd een actie te benoemen om opvolging te geven aan het rekenkamerrapport 'MRE & SGE regionale opgaven'.
Vergaderstukken
-
De wens bestaat om twee voorzitters voor de commissie voor de bezwaarschriften te kunnen benoemen; één voor de sociale kamer en één voor de algemene kamer. Om dit mogelijk te maken moet de Verordening commissie bezwaarschriften worden aangepast.
-
Dit agendapunt is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormende raadsvergadering van 8 februari 2022. Gemeenten kunnen een subsidie krijgen voor (70% van) de kosten vanwege het opsporen en ruimten van explosieven. In 2021 gaat het om twee projecten: Habraken en Habraken, particulier terrein Renders). Als uw raad instemt met voorliggend raadsbesluit kan de subsidie aangevraagd worden.
-
Twee inwoners hebben een burgerinitiatief ingediend: Burgerinitiatief Autoluwe Stedelijke As. Een burgerinitiatiefvoorstel geeft inwoners de mogelijkheid om een eigen voorstel op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Inwoners vragen daarmee van de gemeenteraad een uitspraak en/of een besluit over het voorstel.
-
De eigenaar van de planlocatie Zittard 41-43 wenst de bestaande activiteiten van de minicamping uit te breiden tot een volwaardige camping, waarbij de ondergeschikte hoveniersactiviteiten blijven gehandhaafd. Om de gewenste functieverandering planologisch te borgen dient de huidige agrarische bestemming te worden gewijzigd in een recreatieve bestemming. Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld zal de eigenaar de milieuvergunning van het voormalige agrarische bedrijf intrekken, zodat er geen veeteelt meer op de locatie kan worden gehouden.
Vergaderstukken
-
In 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Eén van de kerninstrumenten van de Omgevingswet is de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een integrale toekomstvisie voor het hele grondgebied van de gemeente en heeft betrekking op de fysieke leefomgeving. De ontwerp-omgevingsvisie heeft ter inzage gelegen en hierop zijn 8 zienswijzen ontvangen.
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering